Friss

RSS

Friss topikok

Linkblog

Viszaütött a képtelen Fideszes ötlet

2012.02.22. 15:03 Irsa Albert

A városnak hitelező bank nyomására Szentendre lett az első olyan település Magyarországon, ahol a képviselőtestületen kívüli személyt választottak helyettes-polgármesternek. A nem képviselő alpolgármester intézményét a Fidesz új önkormányzati választási rendszere vezette be, azzal a ki nem mondott, de nyilvánvaló céllal, hogy ezáltal is saját embereinek legyen képes pozíciót, állást adni.

Már a 2010-es választásokat követően felmerült a zuglói polgármester, Papcsák Ferenc fejében, hogy képviselői mandátummal nem rendelkező korábbi kampányfőnökét, Kovács Balázst nevezze ki helyettesének a XIV. kerületben, de akkor ezt az ötletet még a helyi Fidesz frakció sem támogatta, így Papcsák kénytelen volt a fiatal demokraták soraiból megválasztani Rozgonyi Zoltánt és dr. Ferdinandy Istvánt. Kovácsból végül alpolgármester lett, de nem a Fidesz-trükkel, hanem úgy, hogy a Fidesz színeiben megnyert egy időközi választást a kerületben, melyen az LMP nem volt hajlandó összefogni a baloldali jelölttel, így lett Kovácsé a mandátum.

 

Kő kövön nem marad Szentendrén? ( A képen polgármester. Forrás: szentendreezerev.hu)


A szentendrei helyzet annyiban különbözik, hogy itt a polgármester, Dietz Ferenc kénytelen volt lenyelni a pártja által korábban hozott jogszabály békát, mert a hitelező bank ellenmondást nem tűrően, bár Dietz állítása szerint konszenzussal, nevezte meg Polányi Sándort az új alpolgármesternek. Nem megfelelő személyi döntés esetére ugyanis a hitelintézet egyértelművé tette, hogy elzárja a pénzcsapot.

 

A kellemetlen helyzetet a polgármester persze próbálta magyarázni, az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy nem rosszabb a helyzet Szentendrén, mint bármely más településen (azt azért jegyezzük meg zárójelben, hogy jelenleg mind a megyében, mind az országban a Fidesz vezeti az önkormányzatok 90%-át.).

 

A milliárdos kintlévőséget maga előtt görgető város mostanra olyan helyzetbe került, hogy a távfűtés és a közvilágítás finanszírozása is kétségessé vált.

 

Kérdés, hogyan fog megbirkózni a város mindezekkel, miközben Tarlós István budapesti főpolgármester rendszeresen kilátásba helyezi, hogy az agglomeráció települései–így a HÉV megállókkal rendelkező Szentendre is – vállaljon részt a szintén csőd közelben lévő BKV finanszírozásában is. Egyes információk szerint egy ilyen terhet már végképp nem bírna el Szentendre költségvetése.

A bejegyzés trackback címe:

https://pestmegyefigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr944172233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása