Friss

RSS

Friss topikok

Linkblog

Mi lesz veled, agglomeráció?

2012.01.11. 18:19 Irsa Albert

 

Túlzás nélkül lehet kijelenteni, hogy az összeomlás, ezáltal teljes leállás előtt álló BKV nem kizárólag a főváros problémája, a csőd komoly hatással lehet az egész országra. Azonban Budapest után a legnagyobb hatást minden kétséget kizárólag a Pest megyei agglomerációra fogja gyakorolni, hiszen több százezer ember él olyan városokban, amelyeket kizárólag, vagy elsődlegesen a BKV kék buszaival, illetve a helyi érdekű vasúttal lehet megközelíteni.

Tarlós István főpolgármester által most már napi szinten előrevetített BKV csőd számtalan Pest megyei lakos életét keserítheti meg, elég csak az iskolába vagy munkába járókra gondolni, de nem egy olyan Buda és Pest környéki település van, amelynek szakorvosi ellátását valamelyik külvárosi kórház látja el. A BKV kiesésével több ezer olyan pest megyei lakos lesz, aki nem fog tudni eljutni a területileg illetékes kórházba, hogy megkapja a szükséges ellátást.

Sok helyen a vasút vagy a Volán járatai sem jelentenek alternatívát, hiszen ezek követési ideje jóval magasabb, mint a BKV járatoké, sokszor nehezebb elérni őket, csak több kilométer gyaloglás követően lehet felszállni vonatra vagy sárga buszra. De van olyan település is, például Nagykovácsi vagy Remeteszőlős, amelyeket kizárólag a BKV szolgál ki közösségi közlekedéssel.

BKV csőd esetén csak így lehet majd használni a villamossíneket (Foto: MTI)

Pest megye helyzete egyébként sem irigylése méltó, ahogy arról korábban írtunk jelentős deficittel küzd az ország ezen része, a már így is tarthatatlan helyzetet tovább súlyosbíthatja a tömegközlekedés megszűnése.

Lényegesen javítana a közlekedési vállalat anyagi helyzetén, ha megkapná azt a 32 milliárd forintos támogatást, amelyre Orbán Viktor kormányfő tett ígéretet a főpolgármesternek. Az összeg kifizetésére azonban mindeddig nem került sor, emiatt Tarlós István kisebb roadshow-t rendezett a médiában, mint egy megakadt lemez mindenhol elismételve, hogy heteken-napokon belül leáll a tömegközlekedés Budapesten.

A főváros és a kormányzat kakaskodása közben azonban úgy tűnik mindenki elfeledkezik Pest megye azon lakosairól, akiknek mindennapi életéhez elengedhetetlen a Budapesti Közlekedési Zrt. kielégítő működése.

A bejegyzés trackback címe:

https://pestmegyefigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr113537594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása