Friss

RSS

Friss topikok

Linkblog

Tehetetlen a Pest Megyei Önkormányzat iskolái fűtésének visszakapcsolásában

2011.10.17. 14:31 Pilis Csaba

Tovább romlott a tarthatatlan helyzet a Fideszes vezetésű Pest Megyei Önkormányzat közintézményeiben, köztük több általános és középiskolában. Ahogy arról október 13-i cikkünkben beszámoltunk, a megyét 5 éve vezető Fidesz kis híján 15 milliárdos adósságot halmozott fel az elmúlt évek alatt, annak ellenére, hogy a 2002-2006 között Pest megyét vezető szocialistáktól 1,5 milliárd forintos többlettel vették át a vezetést.

Az felhalmozott hiány elsősorban a megyei fenntartású közintézményeket érintette, így nem maradtak ki a megszorításokból az általános- és középiskolák, könyvtárak, múzeumok és egyéb szociális intézmények sem. A szerencsésebb intézményekben „csak” a telefont és/vagy az internetet kapcsolták ki, de a legkilátástalanabb helyzetbe azok az épületek (elsősorban iskolák) kerültek, ahol a fűtést vagy a gázt kapcsolta ki a szolgáltató.

Szerkesztőségünkbe eljutott információk alapján tudomásunkra jutott, hogy 19 megyei fenntartású közoktatási intézménynek van hátraléka a szolgáltató felé, melyek közül a legalacsonyabb összeg közel 1 millió 100 ezer forint, míg a legmagasabb tartozás meghaladja a 13 millió forintot. A hátralék teljes összege több mint 135 millió forint. Összehasonlítás képen, ez az összeg nagyjából a kétszerese annak, amit Szűcs Lajos Fideszes megyei elnök és országgyűlési képviselő a 4 éves ciklusa alatt hazavisz tiszteletdíjként.

A hozzánk eljutott információk szerint a gödöllői Madách Imre Szakközépiskolában tanítási szünetet rendeltek el. Az iskola titkársága megkeresésünkre ezt a hírt nem volt hajlandó megerősíteni, arra a kérdésünkre, hogy jelenleg tartózkodnak-e tanulók az épületben, és folyik-e tanítás, szintén azt a választ kaptuk, hogy nem nyilatkozhatnak.

Kicsit többet sikerült megtudnunk a ceglédi Török János Szakképző Iskola igazgatójától. Szabóné Dancsikó Erzsébet kérdésünkre elmondta, valóban igaz, hogy a reggeli órákban mindössze 16-17 Celsius fok volt a hőmérséklet a tantermekben, de kora délutánra ez a helyzet megváltozott, „mert kisütött a nap” ezért jelenleg 20-21 fok van az épületben.

A szintén hozzánk eljutott információkból – amelyek forrása érthető okokból nem kívánja felfedni magát – kiderül, hogy a Fideszes megyei vezetés már tavasz óta tud a fennálló problémáról, hiszen ekkor kezdték a szolgáltatók kikapcsolni a közműveket. Kérdés az, hogy több mint fél év alatt miért nem tett a megyei önkormányzat semmit a dolog megnyugtató rendezése érdekében.

Jelenleg az egyik oldalon az önkormányzat ígéreteivel találkozhatunk napról-napra, mely szerint bármely pillanatban visszakapcsolhatják a fűtést és a többi szolgáltatást. Míg a másik oldalon kényszerszünetre küldött, fázó vagy meg nem oldott étkeztetésű gyermekek, értük joggal aggódó szüleik, kifizetetlen vállalkozók állnak.

Az önkormányzat azonban egy dologban nagyon eredményes volt, abban, hogy intézményei vezetőinek megtiltotta a nyilatkozat adást a kérdésben, ezzel nehezítve meg, hogy a pest megyei lakosokhoz eljussanak a hírek a tehetetlen megyei vezetők által előidézett tarthatatlan állapotokról.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://pestmegyefigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr383309351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása