Friss

RSS

Friss topikok

Linkblog

Orbán Viktortól várja a csodát a Pest Megyei Önkormányzat

2011.10.13. 09:22 Pilis Csaba

16 milliárd forint a működési hiánya a fideszes vezetésű Pest megyének

A nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírt szándéknyilatkozatban foglalt 180 milliárd forintos, a tizenkilenc megyének szánt mentőcsomagtól várja a csodát a Pest Megyei Önkormányzat fideszes vezetése

Szerkesztőségünk kérdésére az önkormányzat sajtófőnöke, Ambrus András elmondta, hogy a 16 milliárd forintos működési hiány az elmúlt években halmozódott fel. Okként elsősorban az elégtelen összegű állami normatíva visszaosztást nevezte meg, amely elmondása szerint a megye működésének nagyából csak 40 százalékát fedezi, míg a fennmaradó 60 százaléknyi összeget a megyének kellene előteremtenie.

A dolog ott válik érdekessé, hogy a 2006-os önkormányzati választást követően a megye új, fideszes vezetői hozzávetőlegesen 1,5 milliárd forintos töblettel, vagyis bármiféle forráshiány nélkül vették át az irányítást a 2002-2006 között a megyét irányító szocialista politikusoktól. Nem nehéz tehát kiszámolni, hogy az elmúlt öt éves fideszes irányítás alatt közel 15 milliárd forintos veszteséget halmozott fel Pest Megye. Ez a helyzet mára olyan mértékűvé fajult, hogy naponta hallhatunk híreket ki nem fizetett tankönyvekről, több tízmilliós tartozásról a közétkeztetési vállalatok felé, de nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy az előző ciklus alatt 1500 dolgozóját bocsátotta el az önkormányzat. Információink szerint a közalkalmazottak és köztisztviselői munkavállalók körében mindennapossá vált a bérkifizetések csúszása, a bérek csökkentése, a juttatások, mint például az étkezési vagy utazási hozzájárulás megvonása, mialatt Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés fideszes elnöke bármiféle csúszás vagy késedelem nélkül megkapja 550 ezer forintos tiszteletdíját.

A megyében kialakult tarthatatlan állapot legújabb fejleménye, hogy a hideg beköszöntekor fűtés és melegvíz nélkül maradt a(z elvileg) megyei fenntartású gyömrői Teleki Kastélyban működő általános és speciális gyermekiskola, valamint a kollégium. Az ott tanuló 174 gyermek segítségére Gyömrő városa, és annak polgármestere, Gyenes Levente sietett, saját, nem megyei fenntartású intézményeikben biztosítják a gyermekek ellátását, így előzvén meg a tarthatatlan állapot tovább fokozódását. A város ökormányzatának internetes oldalán megjelent közleményben bírálja a megyei önkormányzatot, amely nem képes ellátni a feladatát, miközben a város saját intézményeit folyamatosan felújítja és modernizálja, elmaradt számlája vagy adóssága nincs Gyömrőnek.

A helyzet azonban nem egyedi, 17, szintén a megye fenntartása alá tartozó iskola küzd hasonló gondokkal, köztük a csömöri és az aszódi.

A költségvetés most Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Szövetségének és a Pest Megyei Közgyűlésének elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök között létrejött szándéknyilatkozattól várhatja a megmenekülést, melynek értelmében a 19 megye (amelyeket szinte kivétel nélkül a Fidesz vezetett az elmúlt ciklusban) 180 milliárd forintra rúgó adósságállományát vállalja át az állam. Kérdés azonban, hogy ez a beígért támogatás mikor várható, hiszen emlékezhetünk rá, tavaly a miniszterelnök Tarlós Istvánnak is ígéretet tett a BKV éves adósságának átvállalására, ám az összeg jelentős késéssel érkezett csak meg a főváros számlájára, ami miatt a főpolgármester kénytelen volt a sajtón keresztül indulatosan üzenni a miniszterelnöknek.

Ráadásul a sajtófőnök elmondása szerint az átutalásra kerülő összeg csupán a pillanatnyi helyzet megoldására alkalmas, a korábbi évek működéséhez felvett hitelek visszafizetésére mindez nem lesz elegendő.

Jogosan merülhet fel tehát a kérdés minden pest megyei lakosban, hogy milyen meglepetések érhetik még őket vagy gyermekeiket a jövőben a Pest Megyei Önkormányzat eladósodásának következményeként.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://pestmegyefigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr513299255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása